שני סוגים עיקריים יש בעולם המשפטים: משפט פלילי ומשפט אזרחי. במאמר זה נסביר לגבי משפט פלילי ואזרחי הבדלים, על מנת שגם אתם תדעו מהן האפשרויות העומדות בפניכם.
קצת על מערכת המשפט
מערכת המשפט פועלת לפי חוקי המדינה ולפיהם בלבד. החוק הוא שקובע את אופן ההתנהלות המצופה מכל אזרח במדינה, על מנת שלא יפגע באחרים וכמו כן, גם את העונשים המתאימים לכל עבירה על חוק כזה או אחר בהתאם לאופי העבירה וחומרתה וגם בהתאם למבצע העבירה.
משפט פלילי ואזרחי הבדלים
בין משפט פלילי ואזרחי הבדלים שונים, עליהם נעבור כעת. ראשית, ישנו הבדל מבחינת זהות התובע וכמו כן, גם מבחינת אופי העבירה וזהות הנפגעים ממנה. גם בתי המשפט, הדנים בתביעות אלו שונים האחד מהשני ובתי משפט ויש ביניהם חלוקה ברורה לגבי גובה התביעות בכל בית משפט ולפי סוג התביעה.
זהות התובע
אחד ההבדלים המהותיים ביותר בין משפט אזרחי למשפט פלילי הוא זהות התובע. במשפט האזרחי, כל אזרח יכול לתבוע כל אזרח אחר על עוולה שנעשתה לו בניגוד לחוק. לעומת זאת, במשפט הפלילי התובע הוא המדינה או גוף ממשלתי כלשהו ולא אזרח מן השורה.
אופי העבירה
הבדל עיקרי נוסף בין משפט פלילי ואזרחי הוא אופי העבירה המדוברת. במידה ומדובר על עבירה בין אדם אחד לאחר, הנפגע יכול לתבוע את הפוגע במשפט אזרחי ובמידה ומדובר בעבירה, הפוגעת בסדר הציבורי, המדינה יכולה לתבוע את הפוגע במשפט פלילי.
דוגמאות למשפט אזרחי:
- דיני עבודה
- דיני קניין
- דיני משפחה
- נזיקין
דוגמאות למשפט פלילי:
- עבירות תנועה וחנייה
- עבירות אלימות
- עבירות מין
- עבירות רכוש
הדוגמאות המובאות לעיל הן חלקיות בלבד ובאות לתת הבנה כללית של החלוקה בין סוגי התביעות.
בתי המשפט
כאמור, בין משפט פלילי ואזרחי הבדלים רבים, אך אחד המבלבלים ביניהם הוא בית המשפט המטפל בכל אחד מהם, אז בואו נעשה סדר. בית משפט השלום עוסק במשפט פלילי ובמשפט אזרחי עד לסכומים של 2.5 מליון ש”ח. בבית המשפט המחוזי עוסקים במשפט פלילי בעבירות חמורות ובמשפט אזרחי בתביעות של מעל ל-2.5 מליון ש”ח.