על מנת לפתוח עסק על בעלי המקום לוודא כי הוא עומד בכל הדרישות והתנאים המוגדרים על פי החוק. הרעיון הוא לשמור על בריאותם ושלומם של האנשים העתידים להיות לקוחות המקום וכן מי שיעבוד בו בעתיד. נוסף על כך, רישוי של עסק הוא חובה עבור מרבית סוגי העסקים בישראל, כאשר בעלי עסקים שאינם מבצעים את ההליך של רישוי עסק עלולים למצוא את עצמם בתהליך של תביעה מול הרשות שבה הוא ממוקם. חשוב להבין, כי במידה והעסק לא יעמוד בתנאים המוגדרים בחוק, הוא עלול להיסגר על ידי הרשויות.
מהן דרישות החוק באשר לנושא רישוי עסק
חשוב להבין כי לכל סוג של עסק יכולות להיות תקנות מעט שונות זו מזו, בין היתר מעצם העובדה שעסקים שונים מציעים שירותים שונים ללקוחות וכן בשל הגודל המשתנה של החנויות ומיקומן. הבירוקרטיה דומה בסך הכל: כדי להוציא רישוי עסק צריך לעבור כמה שלבים מובנים, כך שהתהליך הכללי די דומה. הדרישות של החוק כוללות בכל מקרה אישור כיבוי אש עבור העסק וכן אישורים נוספים, אבל בעסקי המזון למשל נדרש אישור מיוחד להכנה ומכירה של מזון, לעומת חנויות אופנה אשר לא עוסקות בתחום זה בכלל. בכדי להוציא רישיון עסקי ניתן להיעזר בחברות שמלוות בעלי עסקים בכל התהליך ומייעלות אותו עבורם.
כיצד מוציאים רישיון לעסק חדש?
על אף שהתהליך הינו מוסדר, אין ספק שנדרשת סבלנות כדי להוציא רישוי עסק ולכן מוטב להיערך לכך מראש. שמירה כל המסמכים הקשורים למקום הפיזי עצמו כמו תיעוד הגודל ואפילו תכנית בניין אם יש, יעזרו עד מאוד, אך כדאי לדעת כי בכל מקרה המקום יימדד ותיערך בדיקה האם התכנית עצמה מתאימה למה שיש בשטח בפועל. ישנה התנהלות מול רשויות המדינה השונות, בין היתר המשטרה ומכבי האש וכמובן הרשות המקומית שבה יפעל העסק: לכל אחת מהרשויות הללו ישנה דרך מסוימת של התנהלות וכדאי להבין אותה. לאחר תהליך הכנת המסמכים השונים הנדרשים, תוגש הבקשה עצמה וייערכו ביקורות על ידי האנשים האמונים על הנושא. כאשר יתקבלו אישורים מכל המקורות השונים, יתקבל בסופו של דבר גם הרישיון עבור העסק.